Foto VFA (2)

Masurarea densitatii osului este testul screening non-invaziv cel mai important in diagnosticul osteoporozei. Tehnica DXA este de electie, fiind aplicata regiunilor de interes cu riscul cel mai mare de fractura: coloana vertebrala, sold si antebrat. Examinarea DXA este obligatorie inaintea initierii unui tratament de specialitate si in monitorizarea acestuia.

Gradul de iradiere este foarte mic (de zeci de ori sub cel al unui zbor transatlantic), astfel incat se utilizeaza si in cazul copiilor, pentru care echipamentul nostru dispune de analiza pediatrica dedicata.

Pacientii care au fost supusi protezarii articulatiei soldului pot beneficia de masurarea densitatii osoase din jurul protezei articulare (sold ortopedic).

In plus, aparatura de care dispunem identifica si monitorizeaza tasarile (fracturile) vertebrale prin intermediul morfometriei vertebrale, evitand tehnici mult mai iradiante (radiografia de coloana) sau costisitoare (RMN coloanei vertebrale). Existenta unei fracturi vertebrale, chiar subclinica (pacientul nu percepe durere sau durerea este confundata cu cea din “spondiloza”), modifica radical conduita terapeutica si influenteaza prognosticul bolii.